Elfstedentocht 2011

DE TOCHT DER TOCHTEN

Follow Gietitoan on Twitter

IT GIET OAN!

WAAR KOMT HET VANDAAN?

Veertien jaar geleden werd de laatste Elfstedentocht gereden. De vraag die menig schaatser daarom vandaag bezighoudt, is ongetwijfeld: zou het er dit jaar weer van komen?

 

De woorden waarmee de toenmalige voorzitter van de Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ op 2 januari 1997 ‘de tocht der tochten’ aankondigde, luidden: ‘It giet oan’ - het gaat door. Onder schaatsers zijn het haast magische woorden geworden. Elke schaatsliefhebber, of hij nu uit Friesland komt of uit Limburg, zal bij wijze van spreken midden in de zomer aan ‘It giet oan’ voldoende hebben om de schaatsen meteen uit het vet te halen.

STADSRECHTEN

Alle elf steden van Friesland vormen de Elfstedentocht.  

 

Alle plaatsen in Friesland die stadsrechten hebben gekregen doen aan de Elfstedentocht mee. Start en finish is in Leeuwarden oftewel Ljouwert. De totale afstand is 199 kilometer. Dat lijkt een niet

te grote afstand voor doorgewinterde marathon-schaatsers. Maar als het koud is, er een stevige wind staat, er sneeuw ligt en het ijs vol met scheuren zit wil het nog wel eens een uitputtingsslag worden.

 

elfstedentochtrout_1464723a.jpg

HET (SCHAATS)WEER VANDAAG EN MORGEN IN LEEUWARDEN VANDAAG EOREM

HET WEER

SCHAATSWEER

Bron De Leeuwarder Courant      

IJskwaliteit Elfstedentochtroute op 13-01-2010